Förvaringen vid arbetsplatsen inom industri och verkstad har sett relativt lika ut väldigt länge nu. Skåp, hurtsar och verktygstavlor är i regel blå, grå eller en kombination av dem båda.

Vi har pratat med Johan Svensson som är marknadschef på WFI i Gnosjö. De jobbar med arbetsplatsinredning och koncentrerar sig i huvudsak på förvaring samt miljö- och materialhantering så vi tog tillfället i akt att prata trender.

Johan berättade att de ser två tydliga spår där det ena går åt enkla plåtskåp, med lite nya färger, där man vill ha ett vanligt traditionellt skåp som levereras snabbt och är enkelt och smidigt att få på plats. Det andra tydliga spåret är verksamhetsanpassade lösningar för att öka effektiviteten där allt handlar om att spara tid i varje moment.

De basala skåpen är de klassiska, oftast blå eller grå, med tre eller fyra hyllor i som man kan se i nästan alla industri- eller verkstadslokaler i landet. Helt klart ett fullgott alternativ för många behov men varför är de nästan alltid blå eller grå? Vi försöker reda ut varför just de färgerna regerar på verkstadsgolvet.

– Det är tradition med blått och grått, säger Johan Svensson och han får stöd av bland andra Tony Henningsson på Grimstorps Försäljnings AB.

– Grått är ju bra ur smutssynpunkt och de blå plåtskåpen såg man alltid i verkstäderna förr, det kanske har med olja och smuts att göra, spekulerar Tony Henningsson.

Färgernas påverkan på humöret
Om vi kikar på hur färgerna påverkar vårt humör så kan vi konstatera att blått är rogivande och får oss att slappna av medan grått gör dem som är kreativa ännu mer kreativa, men grått kan också förknippas med tristess.
Enligt de fakta borde just denna kombination vara osedvanligt fel att använda då vi blir slöa och uttråkade i blågråa miljöer.

Johan Svensson ser däremot att den blågrå dominansen luckras upp och i det kan vi definiera den första trenden.

Trend #1 – Nya färger på verkstadsgolvet

  1. Samhället går mot individuella och personliga lösningar och det avspeglar sig också i färgval på våra arbetsplatser.
  2. Fler vill förstärka sitt varumärke även internt på arbetsplatsen och inreder till exempel lager och verkstad i “sina” färger istället för de traditionella färgerna.
  3. Färgerna omkring oss påverkar vårt humör vilket fler och fler uppmärksammar. Det går mot ljusare, behagligare och mjukare färger.

gron_verkstadshurts.jpg

Johan nämner också de verksamhetsanpassade lösningarna som ett tydligt spår just nu. Förvaringen har länge varit statisk men i och med att kraven på effektivitet ökar så kan inte förvaringen längre vara undanskuffad i ett hörn.

Det är ganska enkel matematik. Om man behöver en sak fem gånger per dag och det tar två minuter att hämta den så kan man spara tio minuter genom att ha den nära. Det blir ungefär fyrtio timmar på ett år och fyrtio timmar är en hel arbetsvecka.

– Förvaringen blir mer kompatibel med övriga saker, t.ex. vagnar och arbetsbord, berättar Johan.

Mobiliteten blir avgörande och den skapas genom att flytta moduler från exempelvis ett skåp till en vagn. Det ställer naturligtvis nya krav på produkterna där till exempel vikten har stor betydelse.

Trend #2 – Flytta bara det du behöver

  1. Ofta behöver man samma tillbehör till olika arbetsmoment och då vill man ha dem med sig på ett smidigt sätt.
  2. Att få med sig allt man behöver och inget annat är mer sparsamt för kroppen.
  3. Tidsbesparingen är stor då man har det man behöver nära sig.

Verktygsvagn-Gnosjo.jpg
– Det mesta handlar om effektivitet, säger Johan eftertänksamt.

Tid är pengar. Sammanfattas de båda trenderna så pekar de mot samma sak. Färgerna ska få oss att trivas, vara gladare, känna gemenskap och därigenom öka effektiviteten. Att integrera förvaringen och göra den mobil frigör mer tid och besparar våra kroppar så att vi kan öka effektiviteten.

Trenderna pekar tveklöst mot en mer färgglad arbetsmiljö där vi har saker nära till hands och det låter ju faktiskt ganska bra.